vineri, 8 octombrie 2010

Codul culorilor in make-up

Combinarea culorilor reprezinta un pas de baza in make-up. Pentru a obtine un bun machiaj, este nevoie sa se cunoasca regulile esentiale in ceea ce priveste culoarea.

Distinctia dintre culorile calde si cele reci este un element foarte important ce trebuie cunoscut (schema culorilor):


  • culorile calde sunt cele care au in componenta lor galben sau oranj: galben, miere, roz, oranj, bordo, rosu, caramiziu si ciololatiu.
     
  • culorile reci: albastru, bleumarin, verde, violet, aqua, mov, lila si fuchsia.
Culorile reci sunt mult mai pretentioase si sofisticate spre deosebire de cele calde care sunt mai degraba romantice. In categoria culorilor complementare intra atat cele calde cat si cele reci.

In make-up acestea se folosesc de obicei in combinatii de cate doua: verde-rosu; albastru-oranj; galben-violet.
                
Ingredientul de baza cand vine vorba de camuflarea anumitor imperfectiuni ale tenului, este culoarea:


  • verdele diminueaza rosul: in cazul in care ai probleme cu roseata tenului sau vrei sa acoperi un cos inflamat mult prea rosu, foloseste un coverstik verde doar daca vrei sa punctezi anumite zone sau un fond de ten cu pigment in acceasi culoare pentru suprafete mai mari.
     
  • fardurile cu pigment rosu ca bordo, roz, maro-roscat sau mov, iti scot in valoare ochii daca acestia sunt verzi
     
  • inesteticele cearcane, vanataile, vinisoarele mov in cazul pielii stravezii sau petele ori semnele de pigmentatie albastruie sunt combatute cu oranj.
     
  • oranjul scoate in evidenta albastrul ochilor.
     
  • galbenul asigura camuflarea cearcanelor maronii sau a petelor in acceasi nuanta. De obicei, piele prezinta mici suprafete colorate astfel, din pricina soarelui. Remediul consta in folosirea produselor cosmetice ce au la baza culoarea galbena.
     
  • cearcanele de pigmentatie de gri sau semnele de acest fel, se astupa daca se va folosi rozul.
Culorile machiajului trebuie sa fie in concordanta si cu cele ale pielii si parului.

Pentru a intelege cat mai bine ce nuante se incadreaza in culorile de par calde si reci, culori de piele calde si reci, se face urmatoarea distinctie, extrem de importanta, ce ar trebui sa functioneze pe post de ghid cand vine vorba de make-up. Avem categoriile:

  • culori de par reci: negru-abanos, negru-albastrui, negru-violet, castaniu inchis, roscat-vinetiu si blond cenusiu.
     
  • culori de par calde: blond natural, blond-auriu, saten, ciocolatiu, tonurile de roscat excluzand roscatul-vinetiu.
     
  • culori de piele reci: pielea palida, alb-rozaliu si alb-albastrui.
     
  • culori de piele calde: pielea maslinie, bronzata, orientala.
Extremei, adica par negru-piele alba, i se potrivesc cel mai bine culorile reci, in special tonurile de albastru, verde si violet. Persoanele blonde cu pielea deschisa, stravezie, nu vor putea folosi culori reci deoarece sunt mult prea dure in acest caz. Rozul, oranjul si bejul vor trebui sa fie insa principale in machiajul lor.

In cazul unui echilibru, si anume daca atat pigmentatia naturala a parului cat si cea a pielii sunt calde, culorile folosite pentru make-up vor fi din aceeasi gama. La fel se va proceda si pentru pielea si parul in nuante calde: make-up-ul se va realiza in culori calde.

Un alt element de care trebuie sa se tina cont inainte de a se aplica machiajul, consta in tipul de bijuterii ce urmeaza a fi purtate. Daca se prefera argintul sau gablonturile argintii, se potrivesc culorile reci in machiaj: fuchsia, albastrul, verdele, movul sau violetul sunt sugestii inspirate. In caz contrar, cand bijuteriile sunt gold, tonurile preferate vor fi cele de maron, bej, oranj, auriu, bordo.

In cazul non-culorilor exista cateva reguli simple: albul ca laptele se potriveste femeilor cu parul si tenul de pigmentatie rece, spre deosebire de albul impur (ce se aseamana culorii untului) care se potriveste persoanelor de pigmentatie calda. Negrul intens este ideal pentru femeile cu o pigmentatie rece, iar negrul intr-un ton deschis ce bate spre gri, se potriveste culorilor calde a pielii si parului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu