vineri, 8 octombrie 2010

Tendinte toamna - iarna 2010-2011

"Seasons change, trends come and go, but there is something never goes out of style…", spunea Carrie Bradshaw din "Sex and The City", referindu-se la prietenie. Eu as spune: sezoanele se schimba, tendintele vin si trec, dar exista ceva ce nu se va demoda niciodata: Stilul.

Dupa o vara in care "albul a fost noul negru", paleta cromatica pentru FW2010/2011 se extinde catre un spectru mai intunecat patronat de materiale pline. Vedetele incontestabile ale sezonului rece sunt blana, pielea si dantela.
Propunerile designerilor vizeaza siluete elaborate, o reintoarcere la stilul anilor '50 si la simplitatea unui deux-pieces de inspiratie masculina. O tendinta de simplificare se resimte si in paleta cromatica, doua dintre tendintele principale fiind construirea unui outfit monocromatic si accentele aurii.
Desi suntem in august, avand oficial inca o luna de vara, marii retaileri au inceput deja sa introduca in magazine colectiile pentru toamna. Prima parte a acestui articol trece in revista 4 dintre tendintele sezonului toamna-iarna 2010/2011: anii 50, blana, uni si inspiratia masculina.

Anii '50

Jumatatea parte a secolului XX a constituit o perioada propice pentru moda si style icon-uri. Atunci, femei precum Audrey Hepburn, Grace Kelly, Elisabeth Taylor, Sophia Lauren si Marilyn Monroe erau adevarate exemple de eleganta si canoane de frumusete
Tot in anii 50 Christian Dior introducea in moda silueta A, iar Coco Chanel impunea deux-pieces-urile. In sezonul toamna-iarna 2010/2011, din anii 50 regasim sustrase elemente precum: fustele clos, 3/4 ca lungime, curele prinse in talie pentru a determina siluete clepsidra, busturi evidentiate prin corsete.

lana

Fie ca este naturala, fie ca este ecologica, fie ca o gasim in haine superbe, veste chic sau gulere de ornament, blana este o investitie. Daca nu contravine principiilor tale, iti recomand sa investesti intr-o piesa vestimentara din blana. In sezonul toamna-iarna 2010/2011, designerii ne propun un adevarat festival al blanii, cel mai bun exemplu fiind Chanel, pentru al carui show Karl Lagerfeld a adus un imens iceberg, in jurul caruia au defilat manechinele imbracate complet in blana, si Burberry, care a renuntat la clasicul trench in favoarea cojocelelor din acelasi material. 
Pe podiumul de la Romanian Fashion Week, acolo unde s-au prezentat colectiile designerilor romani pentru sezonul viitor, Stephan Pelger ne-a adus o superba vesta din blana naturala, iar Andra Clitan a propus o reintoarcele la radacini ( n.r. numele colectiei a fost "Back to Roots" ), accesorizandu-si tinutele cu gulere din blana de vulpe.

Monocromie

In mod eronat, asortarea se considera a fi combinarea intr-un outfit a acelorasi culori: tricou alb cu albastru, pantaloni albastri, geanta si pantofi albi, colier si bratara albastre. Nu este corect, asortarea presupune combinarea in mod armonios a unor culori complementare si a unor nuante din acelasi segment cromatic.

Inspiratie Masculina

Coco Chanel ne-a scos volanele iar Yves Saint Laurent ne-a dat doza de feminitatea intr-un tuxedo. Dupa ce au devenit deja semnatura stilistica a designerul Stella McCartney, sacourile largi au impus o tendinta generala. Pentru sezonul toamna-iarna 2010/2011 nu este casa de moda care sa nu isi fi lucrat paltoanele si sacourile in linii rigide bazate pe forme masculine
Piesele cheie ale acestei tendinte sunt paltoanele lungi si necambrate, la doua randuri de nasturi, pantalonii din stofa cu talie inalta ( vezi colectia Mango FW 2010/2011 ) sau costume formate din pantaloni+sacou. Pe podiumul de la Iasi, Andreea Tincu ne-a facut o demonstratie de design vestimenar de calitate propunand siluete masculine, cu puternice accente militare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu